Gamle Steinkjer – portretter av en by

Bli med på en lærerik tidsreise til mellomkrigstidas Steinkjer!

I utstillinga Gamle Steinkjer – portretter av en by kan du spasere langs en trivelig og nostalgisk bygate med spennende små verksteder og butikker.

Steinkjer by har gjennomgått en voldsom og begivenhetsrik utvikling fra kaupang til å bli en moderne handelsby og regionalt knutepunkt, så fortellingene om Steinkjer kan være mange! Byen gjennomgikk to dramatiske hendelser i nyere tid, med bybrann i 1900 og bombing i 1940. Tidsepoken vi har lagt oss til er epoken mellom disse hendelsene.

I bygata på Egge museum kan du titte inn i et blikkenslagerveksted, en velutstyrt kolonial/landhandel, et apotek, Steinkjer Sanitetsforenings Syke- og Fødehjem, en damekonfeksjonsforretning, et skomakerveksted og en bokhandel. I den lille krambod er det barna som er sjef bak disken, så her er det bare å ta på et forkle og sette i gang handelen.

Du kan også se og høre et Steinkjerpositiv, byens egen variant av lirekassen – som det ble produsert flere hundre av i Steinkjer fra sist på 1800-tallet og fram til mellomkrigstida.

Her kan du i tillegg fordype deg i mer historiestoff fra gamle Steinkjer, enten i vår lesekrok eller via skjerm, der du kan se filmaviser og søke i bildesamlinger.

Bygata gir Egge museum en flott arena til å fortelle historier både om historiske hendelser og folk som har levd i Steinkjer gjennom tidene. Her kan tidsbildene florere, og formidlingsgleden blomstre! Du finner bygata i 2. etasje i museets mottaksbygg.

NYTT TILBUD TIL GRUPPER:

Bli med på en vandring i bygata anno 1905, med bytikkjomfru Jensine Olsen!

Vi befinner oss på Nordsia av elva i Steinkjer, i november i 1905. Sørsia er akkurat gjenreist etter bybrannen i 1900. Vi møter den standhaftige butikkjomfrua Jensine Olsen, som arbeider i en kolonialbutikk på Nordsia. Hun er munter og optimistisk på framtida, men ilter over at Sørsia stadig vinner fram. Ikke bare fått en ny flott bydel med tårn og spir, men de har også fått jernbanestasjonen og nytt kaianlegg for dampskip på sin side av elva. Denne dagen Bygata på Nordsia er folketom og butikkeierne er ikke på plass bak diskene – de har gått mann av huse for å få med seg den offisielle åpningen av Hell-Sunnanbanen. Til stor forargelse for Jensine, som holder fortet og passer butikken. Hun har mye å fortelle publikum, blant annet om handelsfolk i Steinkjer by, bybrannen i 1900 og gjenoppbyggingen, og den stadige kjeklingen mellom Nordsia og Sørsia.

Kontakt oss for tilbud på tlf. 741 34 490 eller på mail: [email protected]