Gamle Steinkjer – portretter av en by

Bli med på en lærerik tidsreise til mellomkrigstidas Steinkjer!

I utstillinga Gamle Steinkjer – portretter av en by kan du spasere langs en trivelig og nostalgisk bygate med spennende små verksteder og butikker.

Steinkjer by har gjennomgått en voldsom og begivenhetsrik utvikling fra kaupang til å bli en moderne handelsby og regionalt knutepunkt, så fortellingene om Steinkjer kan være mange! Byen gjennomgikk to dramatiske hendelser i nyere tid, med bybrann i 1900 og bombing i 1940. Tidsepoken vi har lagt oss til er epoken mellom disse hendelsene.

I bygata på Egge museum kan du titte inn i et blikkenslagerveksted, en velutstyrt kolonial/landhandel, et apotek, Steinkjer Sanitetsforenings Syke- og Fødehjem, en damekonfeksjonsforretning, et skomakerveksted og en bokhandel. I den lille krambod er det barna som er sjef bak disken, så her er det bare å ta på et forkle og sette i gang handelen.

Du kan også se og høre et Steinkjerpositiv, byens egen variant av lirekassen – som det ble produsert flere hundre av i Steinkjer fra sist på 1800-tallet og fram til mellomkrigstida.

Her kan du i tillegg fordype deg i mer historiestoff fra gamle Steinkjer, enten i vår lesekrok eller se gamle filmaviser på skjerm.

Bygata gir Egge museum en flott arena til å fortelle historier både om historiske hendelser og folk som har levd i Steinkjer gjennom tidene. Her kan tidsbildene florere, og formidlingsgleden blomstre!

Du finner bygata i 3. etasje i museets hovedbygg. Bygget har heis, så alle kan komme seg opp.