Nils Aas Kunstverksted

Nils Aas Kunstverksted er et museum for billedhoggeren Nils Aas. Det ligger på det idylliske tettstedet Straumen i Inderøy kommune i nærheten av hans barndomshjem. Nils Aas ble født i april 1933 i Inderøy og døde i en alder av 70 år i Oslo våren 2004. Hans gjennombrudd som billedhogger ble monumentet over Kong Haakon VII på 7. Juni plassen i Oslo som ble avduket i 1972.

Nils Aas Kunstverksted ble åpnet i 1996 med “Bauta” av Nils Aas sentral plassert i bygget. Stiftelsen Nils Aas, som ble opprettet av Inderøy kommune, har hatt ansvar for driften, samlingen og eiendommen fram til 1. januar 2010, da driften ble overtatt av Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS etter en konsolideringsprosess. Stiftelsen forvalter fremdeles bygget og den opprinnelige kunstsamlingen” Gaven” gitt av Nils Aas, en fortelling over hans liv og virke. Etter at Nils Aas døde ble det deponert enda en samling ” Arven” som stiftelsen har ansvar for.

Nils Aas Kunstverksted har fire hovedområder innenfor drift og produksjon: museum, galleri, kunstbutikk og kunstverksted.

I museumsavdelingen forvaltes og formidles verk i samlingene Gaven og Arven av billedhoggeren gjennom omvisninger, utstillinger, publikasjoner og utlån.

I galleriet vises det vekslende utstillinger av samtidskunst innenfor bilde og skulptur. Sommerutstillingen er årets hovedsatsing og tematiserer kunstnerskapet til Nils Aas.

I kunstbutikken selges en del originalgrafikk og skulpturer av Nils Aas, samt diverse artikler som fødselsdagskalender, postkort og T-skjorter med motiver av hans kunst. Videre bøker om Nils Aas, kataloger og tegneserier, ved siden av kunsthåndverk og billedkunst av flere samtidskunstnere.

I kunstverkstedet er det undervisning året rundt av skoleklasser i grunn- og videregående skole gjennom Den Kulturelle Skolesekken, Inderøy kulturskole og grupper fra private og offentlige bedrifter.

Nils Aas Kunstverksted har en egen nettside www.nils-aas-kunstverksted.no og kan finnes på flere sosiale media. Verk fra samlingen finnes på www.digitaltmuseum.no.

Hjertelig velkommen til et besøk på Nils Aas Kunstverksted på Straumen i Inderøy!