Eggesverdet kommer til Steinkjer!

HEIM i Steinkjer kulturhus åpner igjen etter mange måneders intenst arbeid for å få ei ny utstilling på plass. Selveste Eggesverdet, og en rekke andre arkeologiske funn fra Steinkjerområdet, får plass i utstillinga som har fått navnet “Landskap og mennesker”. Dette er en begivenhet av de sjeldne!

Den 15. juni åpnes dørene.

Åpningstider i åpningsuka:
Lørdag 15. juni kl. 14.00-18.00
Søndag 16. juni kl. 10.00-18.00
Mandag 17. juni kl. 10.00-20.00
Tirsdag 18. juni kl. 10.00-20.00
Onsdag 19. juni kl. 10.00-20.00
Torsdag 20. juni kl. 10.00-20.00
Fredag 21. juni kl. 10.00-16.00
Lørdag 22. juni kl. 10.00-16.00
 
 
Åpningstider videre i sommer (til medio august)
Tirs-fre. 11-16
Lør. 11-15
 
(Gratis inngang i åpningsuka, deretter kr. 50,-)

 

Thor Gotaas på museet

 

Forfatter Thor Gotaas besøkte museet 17. april og holdt et livlig foredrag for et fullsatt museumslokale. 

Tittelen på foredraget var “Loffere og lirekassespillere”, og handlet da om loffere og ulike varianter av omreisende folk på 1800- og 1900-tallet, både i Norge generelt, men også Trøndelag og Steinkjer. Lirekassespilling var vanlig blant mange av disse, og vi fikk også høre om den lokale lirekassen “Steinkjerpositiv”. Det ble også spilt på Steinkjerpositiv denne kvelden. 

Dette ble en fornøyelig kveld. Takk til alle som kom!

(Foto: Lars Lilleby Macedo)

Vinterferie

Vinterferien nærmer seg og på museet skal vi ha åpent onsdag 21.2., torsdag 22.2. og fredag 23.2. kl. 11-15. Tema for årets vinterferie er eventyr, og vi kan by på eventyrstund, skattejakt og natursti. Kaféen blir selvsagt åpen, med kanelboller, vafler m.m. 

HEIM på kulturhuset blir åpent hver dag mandag – fredag kl. 11-16 i vinterferien. Her kan du bli med på landskapsverksted, og høre med om HEIM-prosjektet. 

Vi venter på ADVENT

Det nærmer seg adventstid, og det bestyr også arrangementet ADVENT 3. desember kl. 11-16. På museet er det ikke lenge til vi skal hugge juletre, finne julepynten og lete frem røde skjerf og luer. Mange frivillige og aktører er klare for den store dagen, som skal fylles med aktiviteter for store og små. Det blir smultringbakst, smed i smia, ponniridning og pepperkakebaking. Og i år kan du også hilse på alpakka på tunet. Kulturskoleelever skal spille og danse, og utstillere har med seg flotte varer. Sjekk opp programmet i kalenderen – vi gleder oss!

Egge museum gir ut bok om kioskhistorie

Alle tiders kiosk – en historie fra den store forandringens tid

Forfatter, journalist og lokalhistoriker Lars Lilleby Macedo har gått i dybden av en historie som svært mange av oss har minner fra, nemlig de frittstående små kioskene som solgte pølse i brød, snacks og lettlest litteratur på gatehjørner, torg og jernbanestasjon. Dette er historien om de små kioskene som holdt liv i by og bygd langt utover vanlig åpningstid. Kioskene er et by- og forstadsfenomen, og i Steinkjer fantes det en rekke kiosker fra de først ble etablert sent på 1800-tallet til kiosksalget flyttet inn i kjøpesenter og bensinstasjoner. Boken er lokalhistorisk dokumentasjon gjennom tekst og bilde, med et spennende persongalleri, gjengitt med kjærlighet for byen og folkene som lever i den.

 

Boken gis ut av Museene Arven avd Egge museum. Den koster kr. 249,- og kan kjøpes hos bokhandlerne. 3. desember vil forfatteren være til stede på Advent på museet, og boka kan kjøpes her. Den kan også bestilles ved å sende en epost til [email protected].

Nå åpnes HEIM!

2. september åpnes Steinkjer kulturhus. Denne dagen åpner også HEIM, Egge museums nye arena. Den offisielle åpningen foretas kl 16.00, av Bente Estil, leder for hovedutvalg for kultur i Trøndelag fylkeskommune. De neste dagene blir det også mye som skjer. Søndag den 3. kommer gruppa Klang av oldtid, som skal gi oss lyden av bronsealder gjennom bronselurer! Videre vil det bli åpent landskapsverksted og muligheter for å møte arkeologene som er delaktig i HEIM-prosjektet.

Mellom 2. og 10. blir det et mylder av arrangementer i hele kulturhuset. Vi gleder oss!

 

 

Kiosk i ny drakt

Husker du kioskene som stod i byen, på campingplassen eller ved stranda? Kiosken på friluftsmuseet trengte oppussing, og nå har den fått et nytt liv som femtitallskiosk! Her kan du kjøpe asina, flux soda, is, godteri og lefser. Pølser selges også enkelte dager. Del gjerne også ditt eget kioskminne på tavla på veggen på kiosken. 

Les Steinkjer24’s artikkel: 

Kioskene forsvant plutselig fra byen. Nå har én gjenoppstått – steinkjer24.no

Snart kan du bli med HEIM!

 Steinkjer kulturhus i sentrum av byen tar form, og åpner 2. september. Egge museum får her en unik formidlingsarena for arkeologiske funn. Tidligere har ikke slik funn hatt et lokalt visningssted, men nå blir dette en realitet – i utstillinga som får navnet “Heim”. 

HEIM vil åpne i to omganger. 2.september åpnes en utstilling som forteller om prosjektet, gir smakebiter på hva som kommer senere og lar deg oppleve unike funn fra nærområdet. Bli bedre kjent med arbeidet med prosjektet, utforsk spørsmålene HEIM vil grave i sammen med oss, bli inspirert til å dele dine historier! I denne perioden vil vi særskilt invitere mange barn og unge til å utforske og undre seg over fortida gjennom spennende aktiviteter.

Sommeren 2024 åpnes hovedutstillingen. Her vil et mangfold av arkeologiske gjenstander møte nyskapende formidling. I løpet av åpningsperioden vil det i tillegg bli stor aktivitet på sosiale medier, aktiviteter både inne i HEIM og i kulturhuset – og kanskje også på andre arenaer? Overbygget for hele perioden er hovedutstillingens tema: mennesker og landskap. Hvordan former landskap og landskapsendringer livene våre? Og hvordan påvirker vi selv landskapene vi lever i?

HEIM er et samarbeid mellom NTNU Vitenskapsmuseet, Steinkjer kommune og Museene Arven ved Egge museum. Vi gleder oss enormt til å åpne – og håper mange vil bli med oss på HEIM-reisen.

 

Gammeldagsonga sommeren 2023

Gammeldagsonga er et sommertilbud for barn i alderen 7-11 år. Barn meldes på for én uke (mandag-fredag). De møter kl. 9-15. Det vil være 2 ledere store deler av dagen, som er museets ansatte og av og til frivillige medhjelpere i tillegg. Her får barna et innblikk i livet i gamledager. Husa på friluftsmuseet er basen for aktivitetene. De har mating og stell av dyrene som en av sine viktigste oppgaver, så her får de stifte nært bekjentskap med både griser, sau, kaniner og høns.

De får også bli med og lage mat, stelle hus, leke, prøve seg på håndverk eller husflid, og dra på små spennende ekspedisjoner i nærområdet.

Påmelding sommeren 2023:

Gammeldagsonga foregår i uke 26, 31 og 32. Uke 26 er fullbooka. Uke 31 er avlyst. Noen få ledige plasser i uke 32!

Pris: 2200,-. Søskenpris: 1900,- (inkludert mat)

Påmelding til [email protected] SNAREST. 

Send info om ønsket uke, navn, alder, foresatte, tlf., epost, evt. allergier eller annet vi trenger å vite.

Førstemann til mølla! Max 12 barn per gruppe. Barnet kan også settes på venteliste om det er fullt. Vi tar forbehold om avlysning ved for lite påmelding.

Om ukene blir fullbooka, vil det bli lagt ut info om dette på hjemmeside og facebook.