ADVENT

 
Vi byr på en solid dose førjulsstemning når museet igjen kan fylles til randen av liv og latter, smaker, dufter og musikk som hører julen til. Hva har du lyst til å oppleve denne dagen, mon tro?
 
Kanskje vil du prøve deg på noe praktisk, som lysdypping, tredreiing eller spikking – eller bare hoppe rundt i høyet i låven? Det lages julekort og juletrelenker, og hos blikkenslageren i bygata kan du lage din egen pepperkakeform som du kan ta med deg til fjøset på friluftsmuseet. Der skal det bakes pepperkaker.
Du må huske å legge ruta for dagen innom alle hus rundt tunet, for det foregår noe over alt…
 
I Skogastu bor det en trivelig nissefamilie! Der kan du levere ønskelista di så det er gjort unna til jul. Det er også flere dyr på museet denne dagen, som sauer, alpakkaer og høns, og en tur med hest og vogn er vel ikke å forakte? I Talestu kan du tjuvsmake på medisterkaka og i Byasetra kan du høre skumle og spennende julehistorier. Karene i tørkhuset brygger øl til jul, og i smia holder smeden til. Du kan også ta en liten handletur, og kjøpe husflidsvarer, godterier, kornband og annen pynt.
 
Det meste av aktiviteter pågår hele dagen etter stikk- innom-prinsippet, men noe er tidfestet:
 
Kl. 13.00 Vi tenner juletreet ute på tunet. Juletregang, sang og nissebesøk!
Kl. 14.00 Slakting av sau
 
SERVERING
Årets julekafe og restaurant finner du i Ytterstu, i hovedbygget på museet. Her selges risengrynsgrøt med pligg, vafler med syltetøy og rømme, medisterkak på gaffel, lefse, aniskringle, gløgg, kaffe, brus og saft.
I kiosken på tunet selges rykende ferske smultringer, aniskringler, gløgg, kaffe, brus og saft.
 
BILLETTER
v/ 120 b/ 60 (18-3 år) Under 3 år gratis. Gratis for deg med museumsvennkort.
Billetter selges i billettboden ved hovedinngangen, og i kiosken på tunet.
Du kan betale med kort, vipps og kontanter. Gratis parkering!
 
I tillegg til en rekke frivillige bistår mange lag og foreninger i Steinkjer med aktiviteter denne dagen: Steinkjer mannsangforening, Steinkjer kulturskole, Sparbu historielag og Sparbu husflidslag. Hurra for alle sammen!
 
VI GLEDER OSS!

MÆRE 2021

I 2021 er det tusen år siden overfallet på Mære. Olav Haraldssons brutale oppgjør med norrøn religion og regional høvdingmakt i 1021, har blitt stående som et av merkeårene for kristningen av Norge og for etableringen av det norske riket. Samtidig ble drapet på den mektige Olve på Egge en sentral del av opptakten til slaget på Stiklestad.

Som en del av jubileumsprogrammet gar sju personer fra seks institusjoner i Trøndelag forsket på Mære som religiøst senter. Dette har resultert i boka MÆRE 2021, som blir lansert i november. Fram til da blir det gjennomført tre Mæreseminar i regi av Egge museum, der forfatterne presenterer samkebiter av boka. Disse seminarene foregår i Mære kirke eller i Ytterstu på Egge museum. Selve boklanseringen skjer i Steinkjer samfunnshus 9. november.

Du finner mer informasjon i vår arrangementskalender!

Vi leier ut flotte selskaps- og møtelokaler!

Egge Museum har selskapslokaler som passer til alt fra barnebursdager, møter, kurs og konferanser til runddager og bryllupsfeiring.

FYLKESMANNSGÅRDEN

Fylkesmannsgården ble bygd som kontor og bolig til fylkesmannen i Nord- Trøndelag 1919. Helt til 1986 var huset bolig for fylkesmannen, og etter dette tok Egge Museum over bygningen. I november 2007 sto det ferdig restaurert med nye tapeter og interiør som huset fortjener. Utenfor huset er det en stor hage, og utsikten over Steinkjer sentrum er enestående. Dette må da vel være Steinkjers flotteste selskapslokale?

Egge Museum leier ut Fylkesmannsgården som festlokale og møterom på dagtid, kveld, og i helger. Huset passer til feiringer av store dager, men også til møter, kurs og konferanser. Her finnes trådløst nettverk, og ved forespørsel låner vi også ut projektor, lerret og flip- over. Huset har heis.

I første etasje er det garderober, toalett, fire stuer og et godt utstyrt anretningskjøkken. I andre etasje er salen og to tilsluttende rom. Huset har heis, og kjøkkenet er utstyrt med kopper og kar til 70 personer til middag og 90 til kaffe.

YTTERSTU

Ombyggingen av hovedbygget på friluftsmuseet er i mål, og her har vi fått to stemningsfulle rom som kan leies ut, Ytterstu og Biblioteket.

Ytterstu er tilgjengelig for leietakere utenfor sommersesongen, som i 2021 strekker seg fra 20. juni – 20. august. Her kan det dekkes til 60 personer, og et praktisk og nytt kjøkken med dekketøy til 60 personer er tilgjengelig. Projektor og lerret er også på plass.

BIBLIOTEKET

Biblioteket finner du i hovedbygget. Her er det sitteplass til 10 personer. Praktisk storskjerm der du kan plugge inn egen pc. Tilgang på kjøkken.

LÅVEN PÅ EGGE GÅRD

Hva med en barnebursdag eller en sommeravslutning på historisk grunn? På Egge gård står det i dag to bygg, som er det gjenværende av den staselige gården som lå her fram til 1970-tallet. Det ene bygget er et stort stabbur, og det andre er en låve. Låven er det eneste som står igjen av en større vinkelbygd driftsbygning med låve, fjøs og stall. Låven leies ut. Lokalet passer til sommerarrangementer på dagtid/ ettermiddager, møter, skoleavslutninger, barnebursdager o.l. Vi leier ikke lengre ut låven til fester som går ut over sene kvelder.

Låven på Eggetunet er et enkelt og uisolert lokale uten oppvarming, så det egner seg best til bruk i den varme årstiden. Det er innlagt kaldt og varmt vann (sommervann, stenges om vinteren) og strøm i lokalet. Nedenfor låven er det to utedo.

Arealet er 11,7 m x 17,5 m, og det møbleres med langbord og benker som finnes på stedet. Det er sitteplass for inntil 130 personer. En kan også avtale å få lånt to tønnegriller.

Hva med et lærerikt og underholdende formidlingsinnslag?

Når dere først samler kolleger, slekt og venner i våre lokaler er det vel fint å booke et historisk innslag med det samme?

Vi tilbyr gaidinger og formidlingsinnslag der du lærer mer om gravhaugene på Eggeområdet og arkeologiske funn. Her får du også høre om sagatiden da Kalv, Sigrid og Olve regjerte på høvdingsetet Egge. Vi kan også tilby en spennende fortellerstund med «tidsreise» til vikingtida for barna.

Dere kan også få formidlingsinnslag både i Fylkesmannsgården og på friluftsmuseet. Hva med et besøk «til aperitifen» av den blide og arbeidssomme «Pigen i Fylkesmannsgården anno 1919, som forteller om husets historie?

De som leier Ytterstu eller biblioteket ønsker kanskje en trivelig og lærerik omvisning i TRAKTOR-utstillingen eller en vandring oppe i bygata – «Gamle Steinkjer – portretter av en by»? Her kan vi også sveive i gang Steinkjerpositivet for å sette en ekstra piff påselskapet.

For mer info om utleie, kontakt museumsassistent Lina Seljebakken på tlf. 95 46 03 49 (kl. 08.00 -15.30 på hverdager) eller send mail til [email protected]

Søk om plass på gratis sommerskole!

I samarbeid med Steinkjer kommune gir vi åtte barn i alderen 7-11 år muligheten til å melde seg på en unik uke med fine opplevelser på Egge museum!

Sommerskoleuka vår er mandag 9. til fredag 13. august kl. 9-15 alle dager. De som melder seg på deltar alle dagene.

Vi setter sammen et flott ukesprogram der vi mater dyr og leker på museet, går på turer i skogen, lærer om vikingtida, baker, lager mat og mye mye mer. Mat og drikke er inkludert i tilbudet.

For å søke om plass må du sende mail til [email protected]

I mailen oppgir du fullt navn og alder på barnet, navn og telefonnummer på foresatte og informasjon om barnet har allergier eller annet vi må ta hensyn til. Dere må bare raske på og søke om plass, for det er som nevnt kun åtte plasser!

Har du spørsmål, ring museumsformidler og produksjonsleder Maiken Lien Jørgensen på 91569545.

DETTE GLEDER VI OSS TIL!

Egge museum har for øvrig ikke Gammeldagsonga i sommer.

Sommer på Egge museum

Vi har åpent søndag 20. juni – søndag 15. august kl. 11-15,  alle dager unntatt mandager.

Her kan dere hygge dere i museumskafeen, besøke utstillingene Gamle Steinkjer-portretter av en by og TRAKTOR. Fine lekekroker for de små.
 
Inngang: v/70 b/gratis. Museumsvennkort
 
Vi følger gjeldende smittevernsråd, så endringer kan komme.
 
Mer informasjon om sommerens program kommer!

 

Egge museum andelslandbruk

Fra januar 2021 vil vi invitere private andelshavere til å bli med på etableringen av Egge museum andelslandbruk!

Som andelshaver får du være med og produsere ferske grønnsaker direkte fra lokalområdet ditt. Det gir også en unik mulighet til å ta del i et sosialt fellesskap i nærmiljøet med erfaring- og kunnskapsutveksling. Du slipper å ha hovedansvaret for dyrkingen selv, det er det museumsbonden vår som har.

Arealet vi skal bruke til Egge andelslandbruk ligger mellom låven og Talestu på friluftsmuseet. Her har det tidligere vært dyrket alt fra poteter til korn og tobakk. Området er rundt to mål.

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Du finner mer informasjon om Egge museum andelslandbruk her: https://eggemuseum.no/andelslandbruk/

 

Sommer på Egge museum

Nye Egge museum åpnet for sesongen 20. juni!

Etter en lang ombyggingsprosess kan vi endelig ønske våre gjester velkommen til vårt flotte nyrenoverte hovedbygg.

Besøk den spreke og spennende utstillingen TRAKTOR nede i utstillingshallen!

Utstillingen Gamle Steinkjer – portretter av en by i 3. etasje framstår i ny drakt. Her kan du fordype deg i Steinkjer by sin historie på flere vis: Kikk innom sjarmerende verksteder og butikker fra mellomkrigstidas Steinkjer. Fotoutstilling i samarbeid med foreningen Gamle Steinkjer og Hegdahlgården. Lesekrok. Utstilling om Steinkjerpositivet. Storskjerm der du kan se filmaviser fra gamle Steinkjer, og se bilder fra nettressursen Steinkjerbilder. Få også med deg den dagsaktuelle digitale utstillingen Vindusfortellinger, der fem representanter fra Steinkjer forteller om hvordan de opplevde det da Coronaens tid tok tak i deres arbeidshverdag og liv.

I hovedbygget er det flere lekekroker for barna. Oppe i bygata har de egen forretning der de kan ta på seg et forkle og sette handelen i gang. I kafeen er det lekekrok under trappa, og nede i utstillingen TRAKTOR kan de blant annet kjøre rundt på flotte trøtraktorer.

Etter åpningsdagen er museet åpent tirsdag-søndag (mandag stengt) kl. 11-15 fram til 20. august, Kafe, billettsalg og museumsbutikk i hovedbygget.

Gratis inngang for alle under 18 år i hele sommer! Voksne kr. 70,-

Hygg dere ute på friluftsmuseet i sommer, og bruk oss som turmål. Her er det tilrettelagt et trivelig uteområde, som er tilgjengelig for våre gjester uavhengig av museets åpningstid. Tradisjonen tro er det både griser, høner, sau og kaniner å hilse på.

Hver lørdag og søndag kan du bli med og mate dyrene kl. 11, oppmøte ved Gråtassen på friluftsmuseet!

Informasjon om aktiviteter på museet kommer fortløpende i vår arrangementskalender og på museets Facebook-side.

Arrangementene Barnas dag og St.Hans utgår i 2020.

Vi oppfordrer våre gjester til å følge myndighetenes råd med tanke på smittevern. Vær forberedt på venting hvis det blir mange besøkende. Bruk framsatt håndsprit!

Administrasjonen har flyttet

Museets administrasjon har flyttet tilholdssted fra sjåførboligen ved Fylkesmannsgården til vårt nye hovedbygg – det røde store bygget ved innkjøringa til friluftsmuseet. Endelig er vi samlet på samme område som driftsavdelingen. Vi gleder oss allerede over de fine synergiene som daglige treffpunkter mellom ansatte og frivillige gir!

Vi har kontortid hverdager mellom 08.00-15.30 hvis vi ikke er ute på farten, så avtal gjerne et møte hvis du ønsker å treffe oss.

Tlf.: 741 34 490

Mail: [email protected]

Ny besøksadresse: SNK avd. Egge museum, Egge alle 70, 7725 Steinkjer.

Ny postadresse: SNK avd. Egge museum, pb. 4038, 7726 Steinkjer.

 

Gammeldagsonga 2020

Vi ser oss dessverre nødt til å avlyse Gammeldagsungene i år. Vi kan ikke garantere for tilstrekkelig gode forhold mht mulig smitte, særlig med tanke på at vi forventer et høyere besøkstall ved museene i sommer. Godt bevegelsesrom og kontakt med museets gjester og ansatte opplever vi som et gode ved gammeldagsungens opphold ved museet, og vi er redd vi ikke kan garantere for tilstrekkelig helsevern.

Vi håper imidlertid at dere besøker oss i sommer!

Egge museum har trivelige og levende dyr i år som tidligere år; høner, hest, gris, kanin og sau med lam. Husene på tunet vil i all hovedsak være stengt, men vi har nye flotte utstillinger og kafe i vårt nye publikumsmottak i Hovedbygget. Barn har gratis inngang ved museet hele sommeren. Kjøp gjerne is, kake og kaffe i kafeen, spis inne i trivelige omgivelser, eller ute på tunet i sommersol. Vi får inderlig håper vi er i en bedre situasjon til neste år, og ønsker deres barn hjertelig velkommen til å være Gammeldagsunge i 2021!

Løpende barnIMG_0312

Ombyggingen av utstillingshallen fortsetter!

Utstillingshallen gjennomgår en metamorfose, og vi gleder oss til å vise dere resultatet våren 2020! 

Det store røde bygget ved innkjørselen til museet ble bygd av Egge Museum i 1996. Inne i utstillingshallen finnes en flott og sjarmerende bygate i 2. etasje, der du kan lære om Steinkjer by sin historie og forretningsliv, og gå inn i butikker og verksteder. I underetasjen har vi landbruksutstilling med gamle kjøretøyer og jordbruksredskaper.

Når ombyggingen ferdigstilles ser vi fram til å kunne tilby ansatte og gjester nye fasiliteter. Bygata revitaliseres og oppfriskes, og det skal inn en flunkende ny traktorutstiling i underetasjen.

Egge museum får endelig får en flott administrasjonsfløy med nye kontorer, resepsjon og en liten museumsbutikk. Vi får nytt storkjøkken og flere toaletter, kafe, bibliotek med mer. Fornyingen gjør at vi kan holde museet åpent flere perioder i året, og gir oss også et nytt areal som kan brukes til utleie, selskaper og møtevirksomhet.

Åpningsdato er ikke satt. Mange frivillige legger ned en betydelig arbeidsinnsats for å få omyggingen ferdig. 

Vi gleder oss!