Høstens kveldsforedrag

I høst har vi igjen hatt kveldsforedrag på museet. De to foredragene som har blitt holdt har hatt henholdsvis hest og hesteutstyr, og draktskikk med fokus på hodeplagg, som tema. Den 21. november kl 19 er det klart for høstens siste foredrag der temaet blir landskap og landskapsblikk.
Foredragsholder er Geir Grønnesby, arkeolog fra Vitenskapsmuseet. Tittelen er: “Heilagr – Tre landskap i Beitstadfjorden i forhistorisk tid” Forholdet mellom mennesker og landskap endrer seg over tid. Ikke bare på grunn av at landskapet endret seg, men også fordi menneskets måter å forholde seg til landskapet endret seg.
Vi blir kjent med:
– gravrøysenes og ristningenes landskap i bronsealderen
– naustenes landskap i eldre jernalder (romertid og folkevandringstid)
– gårdenes og storhaugenes landskap i yngre jernalder (merovingertid og vikingtid).
Det unike funnet av naustet i Martenshagen blir ett av eksemplene denne kvelden.
(Inngang kr 150,- inkl kaffe og kake)

Takk for sommeren, velkommen høst!

Sommersesongen er over for denne gang. Vi har hatt mye besøk, både av lokalbefolkning og turister fra inn- og utland. Vi er heldige som har mulighet til å by på fine dager på tunet i solskinn, men også gi opplevelser under tak når det regner og er kaldt.  Arrangementene “Åpne dører på museet”, St. Hans og Campingdag ble alle trivelige dager, til tross for dystre værmeldinger i forkant. 

Vi hadde også fire uker med gammeldagsunger i sommer. De fikk være med på mange aktiviteter på tunet: matlaging, klesvask, husvask, stelle med dyra, lære om skogsarbeiderlivet, spikking, lære å tenne bål, lære om seterlivet, slåttonn, ripsplukking og rett og slett få være barn i “gamle dager”. Den siste dagen for den siste gruppa ble avsluttet på Steinkjermartnan, hvor museet hadde eget område i jernbaneparken. 

Vi håper at mange også vil besøke oss på arrangementer i høst. Vi arrangerer “Høsttakkefest” den 11. september. Denne dagen vil vi ha fokus på mat. Her blir det smaksprøver, inspirasjon og aktiviteter for store og små. Vi feirer høsten og det naturen og åkeren kan gi oss!

I høstferien, fra 10.-14. oktober vil det også være åpent i hovedbygget, med aktiviteter for barna og utstilling. Hva med å ta med strikketøyet og tilbringe dagen hos oss i koselige omgivelser? 

Utover høsten vil det også bli flere ulike kveldsforedrag. Følg med på arrangementskalenderen!

Museumsdag for Lyngstad skole

Lyngstad skole på Inderøy har tradisjon for komme til Egge på museumsdag. Rundt 40 elever fra 1. til 7. trinn kom med buss til oss for spennende aktivteter. De eldste prøvde seg på Escape Room og pil- og bueskyting på Egge gård, mens de minste hadde aktiviteter på tunet og hilste på ponniene på Eggevammen. 

Senere ble det besøk på setra, vasking på vaskebrett, melkespannholding og spikking – for å nevne noe. 

Skolen skal legges ned nå i sommer, og elevene skal starte på nytt oppvekstsenter til høsten.

Vi sier takk for besøket og lykke til på ny skole!

Ivrige vaskere fra Inderøy

Gammeldagsonga 2022

Har du barn eller barnebarn du ønsker å glede med en kortreist og unik sommeropplevelse?

Hurra! Etter to sesonger uten livlige Gammeldagsonga på tunet er vi igjen klare for å sette i gang med dette populære tilbudet her ved Egge museum. Nå kan deltagerne atter reise mange år tilbake i tid, og leve litt som barn gjorde det før i tida. De gamle husene på friluftsmuseet er basen for våre aktiviteter. Gammeldagsongan har mating og stell av dyrene som en av sine oppgaver, så her får de stifte nært bekjentskap med både griser, sau, kaniner og høns. De får bli med og lage mat, stelle hus, leke og dra på spennende ekspedisjoner i nærområdet.

Vi tar i mot 9 deltakere pr. uke, i alderen 7-11 år. Barna som deltar møter kl. 9-15 hver dag i sin uke, og de ledes av en av våre ansatte.

Disse ukene er åpne for påmelding:

Uke 26 (27. juni – 1. juli) Uke 27 (4.-8. juli)  Uke 31 (1.-5. aug) Uke 32 (8.-12. aug) 

OPPDATERING 13.6.: Alle ukene er fullbooket!

Pris:

1800,- Søskenpris 1600,- inkl. smøremåltid og annen mat. Deltageravgiften betales første dag. Gammeldagsonga arrangeres med forbehold om nok påmelding og avlysning som følge av evt. nye smittevernsregler.

Påmelding:

Send mail til [email protected]. Få med fullt navn og alder på barnet, samt navn og tlf. nr. til foresatte. Vi trenger også info om barnet har allergier eller om det er andre hensyn vi må ta.

Har du spørsmål? Ring Egge museum på tlf. 741 34 490 (man-fre 8-15.30)

 

Bli med i Egge museum andelslandbruk!

 
Første driftsår er vel gjennomført, og vi har gjort oss nyttige og gode erfaringer sammen med engasjerte andelshavere. Nå ser vi fram til årets sesong, med knasende friske resultater fra åkeren og trivelige dugnadsstunder. Hele ti av fjorårets andelshavere blir med oss inn mot en ny sommer, og vi har noen ledige plasser for deg som ønsker å bli  med!
 
Ta kontakt med vår museumsbonde Jenny på mail [email protected] eller mob. 993 82 862 hvis du ønsker mer informasjon, eller har lyst til å melde deg på. Vi tar et oppstartsmøte for årets sesong på Egge museum straks restriksjonene tillater det.
 
Du finner mer informasjon om andelslandbruket vårt HER på våre hjemmesider.
 
 
 

Vi leier ut flotte selskaps- og møtelokaler!

Egge Museum har selskapslokaler som passer til alt fra barnebursdager, møter, kurs og konferanser til runddager og bryllupsfeiring.

FYLKESMANNSGÅRDEN

Fylkesmannsgården ble bygd som kontor og bolig til fylkesmannen i Nord- Trøndelag 1919. Helt til 1986 var huset bolig for fylkesmannen, og etter dette tok Egge Museum over bygningen. I november 2007 sto det ferdig restaurert med nye tapeter og interiør som huset fortjener. Utenfor huset er det en stor hage, og utsikten over Steinkjer sentrum er enestående. Dette må da vel være Steinkjers flotteste selskapslokale?

Egge Museum leier ut Fylkesmannsgården som festlokale og møterom på dagtid, kveld, og i helger. Huset passer til feiringer av store dager, men også til møter, kurs og konferanser. Her finnes trådløst nettverk, og ved forespørsel låner vi også ut projektor, lerret og flip- over. Huset har heis.

I første etasje er det garderober, toalett, fire stuer og et godt utstyrt anretningskjøkken. I andre etasje er salen og to tilsluttende rom. Huset har heis, og kjøkkenet er utstyrt med kopper og kar til 70 personer til middag og 90 til kaffe.

YTTERSTU

Ombyggingen av hovedbygget på friluftsmuseet er i mål, og her har vi fått to stemningsfulle rom som kan leies ut, Ytterstu og Biblioteket.

Ytterstu er tilgjengelig for leietakere utenfor sommersesongen, som i 2021 strekker seg fra 20. juni – 20. august. Her kan det dekkes til 60 personer, og et praktisk og nytt kjøkken med dekketøy til 60 personer er tilgjengelig. Projektor og lerret er også på plass.

BIBLIOTEKET

Biblioteket finner du i hovedbygget. Her er det sitteplass til 10 personer. Praktisk storskjerm der du kan plugge inn egen pc. Tilgang på kjøkken.

LÅVEN PÅ EGGE GÅRD

Hva med en barnebursdag eller en sommeravslutning på historisk grunn? På Egge gård står det i dag to bygg, som er det gjenværende av den staselige gården som lå her fram til 1970-tallet. Det ene bygget er et stort stabbur, og det andre er en låve. Låven er det eneste som står igjen av en større vinkelbygd driftsbygning med låve, fjøs og stall. Låven leies ut. Lokalet passer til sommerarrangementer på dagtid/ ettermiddager, møter, skoleavslutninger, barnebursdager o.l. Vi leier ikke lengre ut låven til fester som går ut over sene kvelder.

Låven på Eggetunet er et enkelt og uisolert lokale uten oppvarming, så det egner seg best til bruk i den varme årstiden. Det er innlagt kaldt og varmt vann (sommervann, stenges om vinteren) og strøm i lokalet. Nedenfor låven er det to utedo.

Arealet er 11,7 m x 17,5 m, og det møbleres med langbord og benker som finnes på stedet. Det er sitteplass for inntil 130 personer. En kan også avtale å få lånt to tønnegriller.

Hva med et lærerikt og underholdende formidlingsinnslag?

Når dere først samler kolleger, slekt og venner i våre lokaler er det vel fint å booke et historisk innslag med det samme?

Vi tilbyr gaidinger og formidlingsinnslag der du lærer mer om gravhaugene på Eggeområdet og arkeologiske funn. Her får du også høre om sagatiden da Kalv, Sigrid og Olve regjerte på høvdingsetet Egge. Vi kan også tilby en spennende fortellerstund med «tidsreise» til vikingtida for barna.

Dere kan også få formidlingsinnslag både i Fylkesmannsgården og på friluftsmuseet. Hva med et besøk “til aperitifen” av den blide og arbeidssomme «Pigen i Fylkesmannsgården anno 1919, som forteller om husets historie?

De som leier Ytterstu eller biblioteket ønsker kanskje en trivelig og lærerik omvisning i TRAKTOR-utstillingen eller en vandring oppe i bygata – “Gamle Steinkjer – portretter av en by”? Her kan vi også sveive i gang Steinkjerpositivet for å sette en ekstra piff på selskapet.

For mer info om utleie, kontakt museumsassistent Lina Seljebakken på tlf. 90 16 84 72 (kl. 08.00 -15.30 på hverdager) eller send mail til [email protected]

Søk om plass på gratis sommerskole!

I samarbeid med Steinkjer kommune gir vi åtte barn i alderen 7-11 år muligheten til å melde seg på en unik uke med fine opplevelser på Egge museum!

Sommerskoleuka vår er mandag 9. til fredag 13. august kl. 9-15 alle dager. De som melder seg på deltar alle dagene.

Vi setter sammen et flott ukesprogram der vi mater dyr og leker på museet, går på turer i skogen, lærer om vikingtida, baker, lager mat og mye mye mer. Mat og drikke er inkludert i tilbudet.

For å søke om plass må du sende mail til [email protected]

I mailen oppgir du fullt navn og alder på barnet, navn og telefonnummer på foresatte og informasjon om barnet har allergier eller annet vi må ta hensyn til. Dere må bare raske på og søke om plass, for det er som nevnt kun åtte plasser!

Har du spørsmål, ring museumsformidler og produksjonsleder Maiken Lien Jørgensen på 91569545.

DETTE GLEDER VI OSS TIL!

Egge museum har for øvrig ikke Gammeldagsonga i sommer.

Sommer på Egge museum

Vi har åpent søndag 20. juni – søndag 15. august kl. 11-15,  alle dager unntatt mandager.

Her kan dere hygge dere i museumskafeen, besøke utstillingene Gamle Steinkjer-portretter av en by og TRAKTOR. Fine lekekroker for de små.
 
Inngang: v/70 b/gratis. Museumsvennkort
 
Vi følger gjeldende smittevernsråd, så endringer kan komme.
 
Mer informasjon om sommerens program kommer!

 

Egge museum andelslandbruk

Fra januar 2021 vil vi invitere private andelshavere til å bli med på etableringen av Egge museum andelslandbruk!

Som andelshaver får du være med og produsere ferske grønnsaker direkte fra lokalområdet ditt. Det gir også en unik mulighet til å ta del i et sosialt fellesskap i nærmiljøet med erfaring- og kunnskapsutveksling. Du slipper å ha hovedansvaret for dyrkingen selv, det er det museumsbonden vår som har.

Arealet vi skal bruke til Egge andelslandbruk ligger mellom låven og Talestu på friluftsmuseet. Her har det tidligere vært dyrket alt fra poteter til korn og tobakk. Området er rundt to mål.

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Du finner mer informasjon om Egge museum andelslandbruk her: https://eggemuseum.no/andelslandbruk/