Mæreseminaret: “Kunsten i kirkerommet”
Hvor: Mære kirke
Pris: 120,- inkl. kaffe og lefse. Kort eller vipps.
I 2021 er det tusen år siden overfallet på Mære. Olav Haraldssons brutale oppgjør med norrøn religion og regional høvdingmakt i 1021, har blitt stående som et av merkeårene for kristningen av Norge og for etableringen av det norske riket. Samtidig ble drapet på den mektige Olve på Egge en sentral del av opptakten til slaget på Stiklestad.
Som en del av jubileumsprogrammet har sju personer fra seks ulike institusjoner i Trøndelag forsket på Mære som religiøst senter. Dette har resultert i boka MÆRE 2021, som blir lansert i november. Fram til da blir det gjennomført fire Mæreseminar i regi av Egge museum, der forfatterne presenterer smakebiter av boka.
Denne kvelden møter vi Margrethe C. Stang og Helle Vangen Stuedal. De presenterer henholdsvis krusifikset og maskene under taket i Mære kirke. Har disse utsmykningene vært en del av kirkerommet siden steinkirka ble bygd? Hvor viktig var kunsten i kirkerommet for folk i middelalderen,- for folk som ikke kunne lese og skrive? Hva var kraften i disse trefigurene, og forstår vi deres symbolikk i dag?
Om kveldens foredragsholdere:
Margrethe C. Stang er førsteamanuensis ved NTNU, institutt for kunst- og medievitenskap. Margrethe er middelalderforsker med spesialisering på norske maleri i høymiddelalderen.
Helle Vangen Stuedal er utdannet arkeolog fra NTNU. Hun er for tiden prosjektleder i Trøndelag fylkeskommune, men er fast ansatt som konservator ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Med formidling som hovedbeskjeftigelse har Stuedal produsert utstillinger og artikler over mange emner, og har bergkunst og middelaldersk kalkbrenning som viktigste interessefelt.