Skatten fra Dalem, utstillingsåpning

« Tilbake til kalender

NÅR:  18. okt 2014 @ 11:00 - 17:00
Hvor:  AMFI Steinkjer, 3. etg.
Pris:   Gratis inngang

Lørdag 18. oktober har Egge museum gleden av å åpne en spennende arkeologiutstilling på AMFI Steinkjer.

Et av de mest praktfulle funn fra norsk folkevandringstid (400 – 570 e.kr) ble gjort på gårdene Dalem øvre og nedre i Sparbu sist på 1800-tallet.

Godbiten i funnet er Dalemspenna, ei forgylt draktspenne i sølv – hele 24 cm høy! Gjenstandene fra funnet er oppbevart ved Vitenskapsmuseet i Trondheim og Kulturhistorisk museum i Oslo. Nå skal et utvalg av funnet for første gang opp og fram og hjem – og dit folk ferdes. Det skal bli «folkevandring til folkevandringstid»!

Den vakre Dalemspenna og tre unike gullbrakteater gjester utstillingen på selve åpningsdagen, og kan sees kl. 11-17 denne dagen. Annet arkeologisk materiale fra funnet og resten av utstillingen blir stående ut året. Vi har lagt opp utstillingstekster og informasjonsmateriell på et grunnleggende nivå, alle vil ha utbytte av formidlingen.

Utstillingen er utviklet i samarbeid med spill- og opplevelsesteknologilinja ved Høgskolen i Nord- Trøndelag, så her er interessante og nye virkemidler tatt i bruk. For deg som har en smarttelefon kan den brukes i selve utstillingen for å finne mer informasjon om gjenstandene og folkevandringstida.

Ønsker dere guiding?
Utstillingen vil bli ubemannet og selvinstruerende for publikum. Ønsker dere likevel guiding kontakt arkeolog Bodil Østerås ved Egge museum for avtale på telefon 994 62 809 eller mail: [email protected]. Guiding koster kr. 500,- for 45 min., maks 30 personer. Mer informasjon om utstillingen, Dalemfunnet og folkevandringstida finner dere her på våre hjemmesider.

VELKOMMEN!

Egge Museum