Mæreseminaret: “Mære i landskapet”

« Tilbake til kalender

NÅR:  12. okt 2021 @ 18:00 - 19:30
Hvor:  Egge museum, Ytterstu
Pris:   120,- inkl. kaffe og lefse. Kort eller vipps.

I 2021 er det tusen år siden overfallet på Mære. Olav Haraldssons brutale oppgjør med norrøn religion og regional høvdingmakt i 1021, har blitt stående som et av merkeårene for kristningen av Norge og for etableringen av det norske riket. Samtidig ble drapet på den mektige Olve på Egge en sentral del av opptakten til slaget på Stiklestad.

Som en del av jubileumsprogrammet har sju personer fra seks ulike institusjoner i Trøndelag forsket på Mære som religiøst senter. Dette har resultert i boka MÆRE 2021, som blir lansert i november. Fram til da blir det gjennomført fire Mæreseminar i regi av Egge museum, der forfatterne presenterer smakebiter av boka.

 

Denne kvelden møter vi Lars Forseth og Bodil Østerås. De har sett på symbolbruken av Mære i landskapet. Hva gjør plasseringen så spesiell? Hvorfor ligger kirka der den ligger? Hvordan samtaler Mæreshaugen med landskapet og andre kulturspor i nærområdet? Hvorfor og hvordan ble Mære brukt av nazistene under 2. verdenskrig?

Om kveldens foredragsholdere:

Lars Forseth er ansatt ved Trøndelag Fylkeskommune og har ansvar for skjødsel, formidling og utviklingsprosjekter av kulturminner. Han arbeider spesielt med kulturlandskap i Landbruket (UKL). Lars har lang erfaring i GIS og en magistergrad i arkeologi.

Bodil Østerås arbeider som fagleder forvaltning og konservator ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Bodil har bred erfaring innenfor museum og har ledet flere større utstillings- og forskningsarbeider. Samarbeidsprosjekter mellom ulike fag, organisasjoner, frivillige og institusjoner er hennes styrke.

Egge Museum