Kulturforedraget: Førstereisgutt

« Tilbake til kalender

NÅR:  10. nov 2015 @ 19:00 - 21:00
Hvor:  Fylkesmannsgården
Pris:   120,- inkl. kaffe og kake. Vi har betalingsterminal.

Bente Merete Heggvik

Foredrag ved Bente Merete Heggvik

Norge har lange tradisjoner som sjøfartsnasjon, og i første halvdel av 1960 tallet hadde godt over 60.000 nordmenn arbeidsplassen sin innenfor næringen. Alle kjente noen som hadde vært til sjøs og historiene var mange og fargerike – så ikke rart at sjølivet fristet ungdommene. Mange var bare 15 år da de fikk hyre første gangen, men hvordan var det egentlig for de mange unge guttene og jentene som reiste ut? Ble det slik de hadde sett for seg?

Bente Merete Heggvik (53) er oppvokst på Hitra i en sjømannsfamilie. Om somrene var hun, søstrene og mor med far ut på båtene han jobbet på. Turene gikk både innenriks og utenriks, og de besøkte mange av de travle skipshavnene på 1960 – 1970 tallet. På Hitra var dette vanlig fordi mange var sysselsatt innenfor skipsfartsnæringen. Hennes interesse for maritim kulturarv er stor og hun syns det er viktig at denne delen av historien ikke blir glemt. De som reiste ut i handelsflåtens «gullalder» i etterkrigstiden var på mange måter med og la grunnlaget for den velstand vi opplever i dag. 

Heggvik har utdanning innenfor kulturminneforvaltning (NTNU) og hun jobber på Statsarkivet i Trondheim -samtidig som hun også er turistguide for Visit Trondheim. Foredraget er basert på en bacheloroppgave i kulturminneforvaltning i 2012 og intervju av 30 sjøfolk fra Trøndelag.

Egge Museum