Herlig høstdag – Nytt liv i gamle hus

« Tilbake til kalender

NÅR:  18. sep 2016 @ 12:00 - 16:00
Hvor:  Friluftsmuseet
Pris:   V 100,- B gratis. Gratis også for voksne med museumsvenn-kort.

Kulturminnedagene 2016 har som tema “Se hva vi kan”. Museene i Stiklestad Nasjonale Kultursenter as. fra Størdal i sør til Steinkjer i nord har i den anledning satt opp et mangfoldig opplevelsesprogram. I Steinkjer tilbyr vi nattlysing ved bergkunsten i Bardal den 14. september fulgt av vakker musikk fra bronselurer. Vårt høstarrangement på Egge, “Herlig høstdag” vil ha tematikk rundt restaurering og nytt liv i gamle hus.

Denne søndagen er temaet bygningsvern og restaurering av gamle trehus. Er det mulig å redde et tilsynelatende falleferdig hus? Vi tar utgangspunkt i Ryghstu, som ble flyttet til museet i 2014.

Fra programmet kan vi nevne at Ellen Giskås demonstrerer koking av komposisjonsmaling, og Kolbein Dahle holder kortforedrag om fortidsminneforeningens støtteordninger. Per Magnus Værdal fra Husfrua Gårdshotell kommer også, og forteller om prosessen med flytting og restaurering av trønderlån til næringsformål. Johannes Heir er en kapasitet på datering av gamle trehus. Han skal i løpet av dagen datere tømmerkassen på Ryghstu med hjelp av prøvetaking og dendrokronologi. Denne metoden baserer seg på avstanden mellom årringene i tømmerstokken sett i forhold til vekstsesongene før treet ble hogd, og er svært nøyaktig.

Barna som besøker oss denne søndagen kan leke i låven. Her blir det hopping i høyet, de kan bygge hus med Lafto byggesett og spikke. Vi har fortsatt dyr på tunet, både gris, høner og kanin.

Program for dagen:

Kl. 12.30              Bodil Østerås forteller om Ryghstu og flyttingen av huset, samt restaureringsplaner. (Ute ved Ryghstu)

Kl. 13.00              Johannes Heir tar prøver av Ryghstu for aldersdatering.

Kl. 13.30              Kolbein Dahle forteller om trøndersk byggeskikk og fortidsminneforeningens støtteordninger. (Inne i fjøset)

Kl. 14.00              Per Magnus Wærdal fra Husfrua gårdshotell forteller om flytting av trønderlån med tilpassinger til næringsformål. (Inne i fjøset)

Kl. 14.30              Ann-Kristin Eidissen forteller om Talestu og Tale som bodde der. (I Talestu)

Kl. 15.00              Ellen Giskås koker komposisjonsmaling og forteller om maling før i tida. (Ute på museumstunet)

Hele dagen:         Smak potetkak i masstu og eplemos i Leinsleira. Lek for barn i låven med Tuva og Lina. Vi renoverer Ryghstu. Koking av maling på museumstunet. Hils på dyrene.

Salg av kaffe, vaffel, is og brus i kiosken på tunet. Salg av kaffe og drops i Talestu.

Egge Museum