ADVENT

« Tilbake til kalender

NÅR:  28. nov 2021 @ 11:00 - 16:00
Hvor:  Egge museum, friluftsmuseet
Pris:   v/120 b/60 (18-3 år) Under 3 år gratis. Gratis for deg med museumsvennkort.

Velkommen til vårt tradisjonsrike familiearrangement ADVENT!

Vi byr på en solid dose førjulsstemning når museet igjen kan fylles til randen av liv og latter, og smaker, dufter og musikk som hører julen til. Hva har du lyst til å oppleve denne dagen, mon tro?

Kanskje vil du prøve deg på noe praktisk, som lysdypping, tredreiing eller spikking – eller bare hoppe rundt i høyet i låven? Det lages julekort og juletrelenker, og hos blikkenslageren i bygata kan du lage din egen pepperkakeform som du kan ta med deg til fjøset på friluftsmuseet. Der skal det bakes pepperkaker.

Du må huske å legge ruta for dagen innom alle hus rundt tunet, for det foregår noe over alt… I Skogastu bor det en trivelig nissefamilie! Der kan du levere ønskelista di så det er gjort unna til jul. Det er også flere dyr på museet denne dagen, som sauer, alpakkaer og høns, og en tur med hest og vogn er vel ikke å forakte? I Talestu kan du tjuvsmake på medisterkaka og i Byasetra kan du høre skumle og spennende julehistorier. Karene i tørkhuset brygger øl til jul, og i smia holder smeden til. Du kan også ta en liten handletur, og kjøpe husflidsvarer, godterier, kornband og annen pynt.

Det meste av aktiviteter pågår hele dagen etter stikk- innom-prinsippet, men noe er tidfestet:

Kl. 13.00     Vi tenner juletreet ute på tunet. Juletregang og nissebesøk.

Kl. 14.00     Slakting av sau

SERVERING

Årets julekafe og restaurant finner du i Ytterstu, i hovedbygget på museet. Her selges risengrynsgrøt med pligg, vafler med syltetøy og rømme, medisterkak på gaffel, lefse, aniskringle, gløgg, kaffe, brus og saft.

I kiosken på tunet selges rykende ferske smultringer, aniskringler, gløgg, kaffe, brus og saft.

BILLETTER

Billetter selges i billettboden ved hovedinngangen, og i kiosken på tunet. Du kan betale med kort, vipps og kontanter. Gratis parkering!

NY UTSTILLING

Årets adventsutstilling ved Egge museum fokuserer på de sosiale rammene og forventningene rundt julefeiringen. For mange av oss er julen ei tid for familie, tradisjon og samvær. Vi tar gjerne med oss minner fra flere år tilbake, og forsøker å gjenskape de gode opplevelsene. For mange er det likevel slik at julen også forsterker de vanskelige erfaringene, og mange blir ekstra ensom på julekvelden. I utstillingen spør vi: Er det rom for en til, og kan vi utfordre våre egne julevaner? Hvis det er rom for en fremmed i julestua, hvem skulle det være?

I utstillingen møter du et vidt spekter av historier. Visste du for eksempel at Olav den Helliges sønn, Magnus den Gode, var fostersønn hos Kalv Arnesson på Egge? Og visste du at mange ti-talls barn fra Tyskland var pleiebarn i Steinkjer etter krigen? Hvis du kjenner uttrykket å gå på legd, kan vi kanskje gi deg mer kunnskap om det også. Utstillingen har fått navnet «Rom for en til», og er produsert i samarbeid med Fosterhjemsforeningen i Nord-Trøndelag.

I tillegg til en rekke frivillige bistår mange lag og foreninger i Steinkjer med aktiviteter denne dagen: Steinkjer mannsangforening, Steinkjer kulturskole, BUL, Sparbu historielag og Sparbu husflidslag. Hurra for alle sammen!

Mer info kommer.

Egge Museum