«Våpenalliansen» er i mål!

Egge museum har fått god hjelp til å finansiere kopier av våpnene fra Trond Hakas grav til Vikingfestivalen på Egge.

Høvdinger i Steinkjers næringsliv, Steinkjer kommune og privatpersoner har de siste ukene samlet seg om å få reist Egge-høvdingen Trond Haka opp av jorda. Vi har lyktes!

Historien ligger i tykke lag i kulturlandskapet på Innherred. Egge museum er i ferd med å fullføre sin utviklingsplan for veien fram mot 2030. I denne vil den enorme tettheten av kulturminner i regionen være et viktig satsingsområde.  Under Vikingfestivalen 2017 ønsker vi derfor å rette søkelys mot nettopp disse sporene fra fortiden og de mange historiene de kan fortelle.

I denne satsningen vil et spesielt kulturminne bli viet ekstra mye oppmerksomhet: haug nr. 19 på Eggevammen, bedre kjent som graven til den første kjente Eggehøvdingen Trond Haka. Graven er fra slutten av 900-tallet og er dermed den yngste vikinggraven i Trøndelag, så her holdt de lenge på gamle gravskikker. Haugen har nasjonal betydning gjennom de unike gjenstandene som ble funnet i den, blant annet det nydelige sølvornamenterte Eggesverdet. (bilde)

I år vil de besøkende på Vikingfestivalen få et unikt møte med prydgjenstandene Trond Haka tok med seg i graven. Funnene fra haug 19 befinner seg ikke i på Egge, de er utstilt ved Vitenskapsmuseet i Trondheim. Man har per i dag ikke lokaler til å føre dem hjem igjen, men Egge museum har lenge hatt et ønske om å få laget gode kopier. Vi er derfor svært glade for at representanter fra næringslivet i Steinkjer og Steinkjer kommune har stilt seg bak dette initiativet. For å få laget hele våpensettet, det vil si sverd, spyd, skjold, piler, bue øks og kniv, trengte vi 110 000,- . Det satte i gang en storslått kronerulling.

Nå kan Trond Haka stige fram fra graven under Vikingfestivalen på Egge 7.-9. juli og stolt vise fram sine blanke våpen slik de en gang var. Han vil komme ridende inn på festivalområdet under åpningen av festivalen. Egge museum vil også sette sammen en fortellerstund som vil gå hver dag under festivalen, der våpnene vil bli vist fram ved Trond Hakas grav. Her vil Lars Bendik Austmo være Trond Haka. Gjenstandene vil bli utstilt på festivalområdet utenom dette. De vil også få en sentral og permanent plassering på Egge museum når museet får egnede lokaler. Alle bedrifter og privatpersoner som bidro vil få en takk ved stedet der gjenstandene blir utstilt.

Gjenstandene lages av Ørjan Engedal fra Hyllestad i Sogn og Fjordane. Han har doktorgrad i arkeologi fra Universitetet i Bergen, og er i dag selvstendig næringsdrivende. Han driver som fagkonsulent i plansaker i foretaket Rådgjevande Arkeologar, og som produsent av museumskopier i foretaket Arkeoreplika.

Takk til dere som bidro til kronerullingen! HURRA!

Sparebank1 SMN 10 000,- Steinkjer kommune 10 000,- Trønder-avisa 10 000,- NTE 10 000,- Byggmakker 10 000,- Grong sparebank 10 000,- Dulf aviation 10 000,- DNB 8600,- Amfi Steinkjer 5000,- Sakshaug sport holding 5000,- Danske bank 4000,- Egge historielag 3300,- Inntre 3000,- Bille 2000,- kampgruppa Vedhrar 1000,- Haakon Kvam 1000,- T&T Torgersen 500,- Berit Bjerkem 500,- Eldbjørg Bjerkem 400,- Nils K. Trana og Lisbeth Ertsås 400,- Knut Ivar Ramberg 300,- Johan Solheim 250,- Joar Lundsaunet 200,- Odd Norvald Arnesen 200,- Gård Guin 200,- Olav Skevik 200,- Marianne Bratberg 200,- Marit Thorsen 200,- Arvid Guin Elnan 200,- Gunnar Thorsen 200,-