Tirsdagsmøte – Da avholdssaken tok tak i Inntrønderne

« Tilbake til kalender

NÅR:  4. nov 2014 @ 19:00 - 21:00
Hvor:  Fylkesmannsgården
Pris:   120,- inkl. kaffe og kake

NB, flyttet fra onsdag 5. til tirsdag 4. nov.

Lokalhistoriker Gunnar Egil Kristiansen fra Steinkjer har i det siste fordypet seg historien til avholdsbevegelsen.

Det Norske Totalavholdsselskap ble stiftet av kvekeren Asbjørn Kloster i 1859. Han virket som lærer i Stavanger og hentet inspirasjon til å starte bevegelsen fra Storbritannia og Amerika. I Norge var det på den tiden ingen organisert virksomhet som hadde total-avhold på programmet, her basket man enda med en måteholdsbevegelse som etter Klosters og flere andres mening ikke fylte det behov som så å si åpenbarte seg over alt.

Det første laget i Nord-Trøndelag ble etablert på Steinkjer. Sparbyggen Andreas Oksvold ble en ener innen Stenkjær og omegns totalavholdsforening, som ble stiftet 14. juli 1879. Han ble formann for Inntrøndelagen fylke av det norske totalistlag i mer enn 11 år. Omfanget av organisasjonen forstår vi etter hvert bedre, når vi blant annet får vite at det var DNT på Steinkjer sitt hus som etter noen år ble Steinkjer kommunes administrative senter og storstue.

Fra 1880 ble det skikkelig fart i organiseringa av denne avholdsbevegelsen på Innherred. På landsbasis vokste rørsla til tidens store folkebevegelse. I 1887 hadde DNT om lag 70.000 medlemmer, i 1913 var det steget til 140.000.

Kristiansen har gått inn i flere lokallag enn noen andre før har gjort. Lagene og personer, familier, lagshus, faner og flagg er avdekt og tidvis gjort gjenstand for analyser, det det viser seg at her var ingen store fakter. Det var saken som var drivkrafta: Å få bukt med “Brændevinsdjævlen”. Den eneste form for påskjønnelse som ble medlemmer til del var Kloster-medaljen, som de som hadde mer enn 40 års medlemskap ble tildelt – om laget søkte hovedkontoret.

På onsdagsmøtet får vi også besøk av Eina Hermann som forteller om barnelosjen “Magnes Håp” på Vollan i Sparbu, der hun var med som barn. Hun viser også fram regalier og andre minner fra arkivet.

Alle er velkommen!

Egge Museum